Ne vidite ovu poruku?
Bilten SMEITS-a #61

 
Jubilarni kongres i izložba o KGH 

Jubilarni, 50. Međunarodni kongres i izložba o klimatizaciji, grejanju i hlađenju bila je lepa prilika za sumiranje svega značajnog u nauci i struci KGH u poslednjih pola veka. Velika je i dragocena riznica znanja prenesena mnogim generacijama mladih inženjera i istraživača, kao i pravim profesionalcima struke.

Uz pratnju gudačkog sastava Constantinos, hor Osnovne škole „Ivo Andrić“ iz Beograda otpevao je Himnu Srbije. Nakon što su deca profesoru Branislavu Todoroviću poklonila veliku čokoladu, počelo je svečano otvaranje jubilarnog 50. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH.

Velika kongresna sala ove godine je izgledala veličanstveno – pozadina bine dugačka 21 metar, dva ogromna platna, ozvučenje, svetlo, monitori, sto za predsedavajuće sa trodimenzionalnim znakom jubilarnog skupa… i svečano raspoloženje svih koji su doprineli da ovogodišnji skup bude zaista drugačiji od prethodnih.

Posebna priznanja zaslužnim organizacijama i pojedincima dodeljena su na svečanom otvaranju Kongresa i za vreme svečane večere.

Program je imao 118 izlaganja u 13 sesija i više panela, odvijao se paralelno u pet sala. UN Environment Programme održao je sastanak ECA mreže sa preko 40 učesnika. Kolege iz Komiteta za daljinsko grejanje, u saradnji sa Međunarodnom agencijom za obnovljivu energiju (IRENA) i Svetskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), priredili su dvodnevni program posvećen energetskim rešenjima za gradove budućnosti, za koji je bilo prijavljeno preko 250 učesnika. Preko 320 studenata pratilo je svoj redovni program koji je završen Nacionalnim studentskim takmičenjem. Oko 190 mladih kolega iz zemlje i okruženja ostalo je u Beogradu da bi pratili rad Kongresa i u petak. Za njih je u četvrtak uveče organizovan rok-koncert na Mašinskom fakultetu. Na povratku su posetili fabriku Soko inžinjeringa, u Krnješevcima, i fabriku Mayekawa SRB, u Smederevu.

Detaljan prikaz jubilarnog skupa biće objavljen u prvom broju časopisa „KGH“.

Generalni pokrovitelj

Pokrovitelj izložbe

Domaćin koktela dobrodošlice

Domaćin oproštajnog ručka

4. i 5.
JUN
Procesing '20

Procesing ‘20 je trideset treći Međunarodni kongres o procesnoj industriji koji organizuje Društvo za procesnu tehniku, pri SMEITS-u, u saradnji sa Katedrom za procesnu tehniku Mašinskog fakulteta u Beogradu. Skup se održava u Vrdniku, 4. i 5. juna 2020. Program je usmeren na primenu obnovljivih izvora energije i smanjenje nepovoljnih uticaja na životnu sredinu postrojenja u različitim oblastima procesne industrije.

Datumi i rokovi

 • Predlog teme rada i rezime (apstrakt) treba poslati organizatoru na procesing@smeits.rs (ili preko veb-forme) do 20. marta 2020.
 • Autori će do 31. marta 2020. biti obavešteni da li im je tema prihvaćena, kao i o formi u kojoj treba da rukopis bude pripremljen.
 • Radove o prihvaćenim temama treba dostaviti na recenziju najkasnije do 1. maja 2020.
 • Obaveštenje o prihvatanju rada ili potrebi za izmenama autori dobijaju najkasnije do 10. maja 2020.
 • Prezentacije radova treba dostaviti najkasnije do 25. maja 2020.

undefined

Autori mogu prijaviti i izlagati radove na sledeći način:

 • Prezentacija u okviru programa, rezime u štampanom zborniku rezimea radova i kompletan rad u zborniku na sajtu izdanja SMEITS-a;
 • Izlaganje na posteru, rezime u štampanom zborniku rezimea radova i kompletan rad u zborniku na sajtu SMEITS-a;
 • Prezentacija u okviru programa i rezime u štampanom zborniku rezimea radova.
Prof. Blagojević postao Fellow ASHRAE Member

Prof. Bratislav Blagojević, predsednik SMEITS-a i potpredsednik Društva za KGH, postao je Fellow ASHRAE Member. Zasluženo priznanje prof. Blagojević je dobio na Zimskoj konferenciji ASHRAE-a početkom februara ove godine.

Zvanje Fellow ASHRAE ova organizacija dodeljuje članovima za izvanredne zasluge u oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja u izgrađenoj sredini koji su svoj doprinos dali u oblasti obuke, istraživanja, projektovanja, konsultovanja, izdavaštva i mentorstva.

Čestitamo!

5.
JUN
Okrugli sto na Procesingu '20

Cirkularna ekonomija u prehrambenoj industriji

Posebna tema Procesinga ‘20 je primena koncepta cirkularne ekonomije za realizaciju ciljeva održivog razvoja u smanjenju štetnih emisija, uvođenju obnovljivih izvora energije i proizvodnji i trgovini održivim proizvodima, tj. zatvaranju kruga proizvod – otpad – proizvod u različitim oblastima procesne industrije.

Teme okruglog stola su:

 • Cirkularna ekonomija u prehrambenoj industriji
 • Cirkularna ekonomija kao održivi način stvaranja vrednosti na tržištu
 • Cirkularna ekonomija i strategija Srbije
 • Cirkularna ekonomija i ekologija, pravo, ekonomija, organizacija

Na okruglom stolu o cirkularnoj ekonomiji u prehrambenoj industriji treba da učestvuju donosioci odluka, rukovodioci, inženjeri, studenti i profesori mašinskih, tehnoloških, hemijskih, ekonomskih fakulteta, fakulteta organizacije, bezbednosti, predstavnici lokalnih samouprava.

20
OKT
Systemair – sponzor švedskog paviljona Expo 2020

Tema svetske izložbe je „Povezivanje umova, kreiranje budućnosti“, a ključne reči su „inovacija“ i „održivost“. Uz učešće oko 180 zemalja, očekuje se oko 20 miliona posetilaca.

Generalni pokrovitelj 50. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH – Systemair – sponzor je i Švedskog paviljona na svetskoj izložbi EXPO 2020 koja se u Dubaiju otvara 20. oktobra ove godine i traje do 10. aprila 2021. Švedski paviljon na temu Šuma projektovale su arhitekte studija Alessandro Ripellino, Adrien Gardère i Luigi Pardo Architetti. Systemair će obezbediti svu opremu za ventilaciju i klimatizaciju paviljona.

Mobilna aplikacija Emerson Copeland™ od sada u Evropi

Kompanija Emerson je na evropsko tržište donela Copeland™ Mobile app – jednu od najpopularnijih mobilnih aplikacija u oblasti KGH, koja serviserima omogućava pristup Emerson-ovoj bazi podataka. Serviseri će na dohvat ruke imati sve informacije o Copeland™ kompresorima za klimatizaciju, grejanje I hlađenje.

Kao glavni sponzor, kompanija Emerson je na izložbi u okviru 50. Međunarodnog kongresa o KGH predstavila svoje brendove: Vilter, Copeland, Dixel, Alco Controls i Ridgid.

Belimo isporučio 100.000.000 pokretača

Početkom godine Belimo je isporučio svoj 100 milioniti pokretač i time postigao još jednu prekretnicu u istoriji kompanije. Švajcarski lider na svetskom tržištu u oblasti uređaja za regulaciju i upravljanje sistema za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju, potvrdio je time svoj razvojni kurs kao i potražnju za inovativnim proizvodima koji na održiv način povećavaju komfor, energetsku efikasnost i sigurnost u zgradama.

Čestitamo!

Kompanija Belimo je sponzor 50. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH.

Viessmann – brend godine u Nemačkoj

Nemački potrošači su izabrali Viessmann za brend godine u Nemačkoj, u kategoriji “Energija i grejanje“. Istraživanje je sproveo Institut za istraživanje javnog mnjenja YouGov, a Viessmann je drugu godinu za redom osvojio prvo mesto kao šampion grejanja u ovoj zemlji na osnovu ispitivanja potrošača.

Kompanija Viessmann je glavni sponzor 50. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH.

Čestitamo!

Central-H predstavio novi Comap-ov ventil

Kompanija Central-H je izlagač na 50. Međunarodnom kongresu i izložbi o KGH. Među mnogobrojnim partnerima je i francuska firma Comap – vodeći evropski proizvođač koji nudi rešenja za spajanje i kontrolu između generatora i emitera.

Central-H je na tržište Srbije doneo Comap-ov statički balansni ventil – COMAP 750 sa ugaonim sedištem, koji omogućava precizno podešavanje grejanih, sanitarnih i klimatizacionih krugova. Odlične karakteristike ventila su pojednostavljeno merenje pada i protoka pritiska sa trenutnim tačkama za merenje pritiska; dvostruka zaštita mehanizma za podešavanje: zatvarači za memoriju podešavanja i ručku za podešavanje; funkcija izolacije koja omogućava pražnjenje i punjenje; telo od DZR bronze.

Veliko priznanje za ION Solutions

Među 45 partnera iz celog sveta, preduzeće ION Solutions je osvojilo titulu partnera godine kompanije HDL Automation. Zasluženo priznanje preuzeo je prof. dr Velimir Čongradac, direktor preduzeća ION Solutions na međunarodnoj konferenciji u kineskom gradu Guangzhou. Između ostalih delatnosti, ION Solutions u Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji distribuira proizvode za pametne zgrade i integraciju pametnih domova kompanije HDL Automation, koja je i organizovala konferenciju u Kini.

Preduzeće ION Solutions je sponzor 50. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH.

8–13
MART
Light + Building 2020

Povezivanje. Inovacija. Očaravanje – ključne su reči sajma koji ove godine slavi svoje dvadeseto izdanje.

Messe Frankfurt svoj sajam „Light + Building“ održava u više gradova širom sveta. Najveći sajam je bijenale u Frankfurtu, koji se ove godine održava od 8. do 13. marta. Prethodni sajam je imao preko 2700 izlagača iz 55 zemalja i preko 220.000 posetilaca. Sajmu je mnogo više od izložbe novih proizvoda i tehnologija. Sajam nudi pogled u budućnost i potencijale mnogih oblasti koje pokriva.

12
MART
REHVA-in seminar na sajmu Light+Building 2020

U okviru sajma Light+Building 2020 koji se od 8. do 13. marta održava u Frankfurtu, REHVA 12. marta organizuje seminar na temu "BIM Interoperability" kao aktivnost svog Komiteta za tehnologije i istraživanja kojim rukovodi prof. Ivo Martinac iz KGH Institute of Technology. Nakon seminara će biti priređen prigodan koktel.

Ukoliko ste član Društva za KGH i želite da pratite ovaj seminar, REHVA nudi besplatne ulaznice na sajam tog dana.

1–3
APR
14. Međunarodni simpozijum o KGH

Tursko društvo inženjera za KGH i sanitarnih inženjera (TTMD) 1–3. aprila ove godine organizuje svoj 14. Međunarodni Simpozijum o KGH. Tematske grupe Simpozijuma su: interakcije mikroklime i zgrade; kvalitet unutrašnje i spoljašnje sredine; projektovanje energetski efikasnih zgrada u kontekstu klimatskih uslova; pristup projektovanju visokoefikasnih sistema i studije slučaja; inovativni pristupi korišćenju obnovljive energije; rešenja za otpornu opremu i sisteme KGH; alati za modeliranje i simulaciju; Solarni dekatlon.

Kako dobijamo materijale za čistu budućnost?

Podstaknuti pogoršanjem krize klime političari sve više ukazuju na važnost prelaska na čistu energiju, što podrazumeva više prijemnika sunčeve energije, vetroturbina, električnih vozila, velikih baterija… To znači i povećanje potražnje za materijalima koji omogućavaju te tehnologije. Silikon nije problem – ima ga svuda i imamo izgrađenu infrastrukturu za njegovo dobijanje. Ali, problem imamo sa neodimijumom – za vetroturbine, litijumom i kobaltom – za baterije i bakrom – koji je potreban skoro svuda.

Koliko životna sredina trpi zbog eksploatacije i proizvodnje tih elemenata? Zanimljiv tekst na tutemu objavljen je na sajtu theverge.com.

Potrebna nam je Vaša saglasnost

Pored SMEITS-ovih časopisa "KGH", "Procesna tehnika", knjiga, skupova i sajtova, ovaj Bilten je jedan od načina obaveštavanja javnosti o aktivnostima Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) i njegovih društava.

U skladu sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, potrebna nam je Vaša saglasnost da želite i dalje da primate ovaj mesečni izbor vesti.

Vaša privatnost nam je bitna i izmenili smo politiku privatnosti koja se odnosi na sajtove SMEITS-a i prikupljanje, korišćenje i raspolaganje ličnim podacima koje ste nam dali prilikom korišćenja naših sajtova, kao i na poštovanje vaših izbora u vezi sa tim podacima. Politiku privatnosti možete pročitati ovde.

Elektronske adrese na koje SMEITS šalje povremeni elektronski bilten čuvaju se na serveru hosting kompanije koja brine o njihovoj bezbednosti. Ni jedan drugi vaš podatak se ne čuva u ovoj zbirci podataka.

Svoju elektronsku adresu možete promeniti ovde.

Ukoliko ne želite da primate povremene SMEITS-ove biltene, možete se odjaviti ovde.

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi.
Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu.
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.
Ažurirajte svoje podatke.
Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD].
Odjavite se sa naše liste.


Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041
www.smeits.rs

[CONTENT]